Vad är skillnaden mellan konkav och konvex reflektion?

Pluggdriven, 8 februari 2022

Konvex reflektion sprider ljusstrålarna ut i en bredare vinkel, vilket kallas divergerande. Konkav reflektion innebär istället att ljusstrålarna samlas ihop i en punkt, även kallat för konvergerande.

Brännvidden för en reflektion som är konvex är dessutom positiv, medan en konkav reflektion har en negativ brännvidd.

Konvex reflektion

Konvex reflektion

En lins eller spegel som är konvex liknas vid att den buktar utåt, eller växer utåt för att det ska vara lättare att komma ihåg.

En konvex reflektion i en spegel innebär att ljusstrålar samlas in från en bredare vinkel än vad en plan spegel hade. Det är därför en konvex spegel ger en bredare vidvinkelbild när man tittar i den.

Man kan även säga att en konvex spegel förminskar det man ser och ger möjligheten att se en vidare vy. Därav används konvexa speglar till exempel ofta i trafiken för att kunna se runt hörn.

Effekten kan även ses i en blank sked om man vänder den så att den konvexa sidan riktas mot dig, då du får en förminskad spegelbild av dig själv.

I en konvex spegel befinner sig brännpunkten bakom spegelytan.

Egenskapen hos en konvex lins, även kallad positiv lins, innebär däremot att föremål förstoras när man tittar genom den. Alltså samlar den ljusstrålar till ett mindre område bak linsen. Konvexa linser används därför i förstoringsglas.

Konkav reflektion

Konkav reflektion

Till skillnad mot konvex reflektion som buktar utåt, så buktar en lins eller spegel med konkav reflektion inåt. Det medför att en konkav spegelreflektion samlar ihop ljusstrålar inåt till en brännpunkt framför spegeln.

Konkav reflektion används därför ofta till förstoring av objekt i speglar, som i en sminkspegel. Man kan även se effekten om man är tillräckligt nära en skeds konkava sida.

Om man däremot backar tillräckligt långt bort från sminkspegeln passerar ögonen reflektionens brännpunkt och spegelbilden vänds upp-och-ner istället. Det sker därför att ljusstrålarna korsas i brännpunkten och blir motsatta på andra sidan.

En konkav lins, eller negativ lins som den även kallas, sprider istället ut ljusstrålar som passerar genom den. Det gör att konkava linser används i exempelvis ficklampor, för att sprida ljuset som utstrålas från lampan.Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggdriven.se! En plats för dig som vill få pluggtips och förbättra din studieteknik.


Vårt fokus

Vi vill göra ditt pluggande enklare genom att samla all information på ett och samma ställe. Genom vår sida hoppas vi kunna hjälpa dig med dina studiemål.

Vi som ligger bakom sidan är studenter och har ett stort intresse för att maximera vår tid och våra studier.